Téli étrend 1. rész
Étrendünk alapját a teljes magvú GABONÁból készült ételek, IDÉNYZÖLDSÉGek és télálló GYÜMÖLCSök alkossák!
Télen melegítő hatású gabonaféle a KÖLES és a HAJDINA és a ZAB.
Ezekből készíthetünk kását (főzve), belekeverhetjük egészben vagy őrölve kenyértésztába vagy használhatjuk pelyhesítve is (a pelyhek gyorsan, 10-15 perc alatt elkészíthetők).
Télen nagyobb mennyiségben fogyaszthatunk OLAJOS MAGVAKat, HIDEGEN SAJTOLT OLAJokat is (erjedésgátlóként bőven alkalmazzuk a fűszerpaprikát és a köménymagot).
Szintén melegítő hatásúak az erős ízű fűszerek (cayenni bors, fahéj, gyömbér, mustár, torma).
Természetes antibiotikumnak számítanak a hagymafélék (vörös- és fokhagyma, snidling, lilahagyma), a mustárolaj-tartalmú gyógynövények (mustár, torma, retek, zsázsa), továbbá a SVÉDKESERŰ és a GRAPEFRUITMAG-kivonat.
Kezdődő influenza, megfázás esetén használjuk ezeket a természetes szereket!
Ilyenkor is bőven akad hazai termesztésű, helyesen tárolt (vermelt) zöldség- és gyümölcsféle, amiből válogathatunk.
Legfőbb téli táplálékunk az ALMA.
Csodálatos gyümölcs, amely egész télen ellát bennünket mindennel, amire a szervezetünknek alapvetően szüksége van.
Rengeteg fajtája létezik, más ízekkel. A naponta éhgyomorra elfogyasztott 4-5 db segít fenntartani egészségünket.
Nyugodtan illesszünk be ALMANAPOK-at is, amikor egész nap csak ezt esszük, amennyi jólesik, úgy 1-1,5 kg-ot. Remekül méregteleníti a szervezetet, pótolja a vitaminokat, ásványi sókat, nyomelemeket és kielégíti a vízigényünk nagy részét is. Magas foszfortartalma miatt az alma kiváló táplálék a szellemi munkát végzők számára.
További hasznos gyümölcsök: naspolya, kökény, berkenye, sóskaborobolya (az utóbbi 3 főként vadon terem, de kertünkbe szelídíthetjük őket: értékes nyomelemeket, viszonylag sok C-vitamint tartalmaznak).